Arbetsro och stimulans

Det är inte alltid lätt att hitta konferenslokal i Stockholm, eller en bra kontorsplats heller för den delen. I dag skriver vi om hur fler och fler arbetar stundvis i hotellobbys, på kaféer och hemifrån, för att varva och byta miljö. Detsamma gäller ju också när det kommer till konferenser, som oftast sker med miljöombyte i tanken.

 

entreprenörI en artikel i Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur kaféer, lobbyer och kyrkor tycks vara nya kontorsytor för många som jobbar flexibelt med datorer. Platser likt dessa ger både arbetsro och välbehövligt miljöombyte till kontorsråttor som vill ut men verkar också som temporära arbetsplatser för till exempel frilansare.

 

De som jobbar hemifrån på heltid kan nog bli ganska uttråkade av att jobba hemmavid, utan kollegor och distraktioner, för dessa individer kan nog arbetstid på ett halvrörligt kafé vara lösningen och ett trevligt sätt att möta dagen på. Med en god kaffe, en och annan bulle och kanske en frisk sallad till lunch blir dessutom arbetsdagen pigg och alert i sin skepnad. Med vilka ställen i Stockholm är det populärt att arbeta med sin laptop på? Jo, bland andra Scandics hotell Anglais och Grand Central men även Il Caffè på Södermannagatan.

 

Kanske är det så att det är välkomnande att komma in i en hotellobby när det sitter folk där och jobbar, samtidigt som det blir en mer levande och energifylld miljö. Inspiration och fokus kan också fås av miljöombyte, även om man oftast har som vana att arbeta just på kontoret i öppet landskap eller i stängt rum.

 

Effektiva möten är ovanliga enligt forskning

 

I Dagens Nyheter kan vi vidare läsa om hur jobbmöten blir mer effektiva, vilket gäller både för ordinära möten och konferenser. Det är nämligen så att 4 av 10 tycker att deras möten saknar tydlig mening och tar upp kostsam tid. För att mötet ska bli mer effektivt krävs både agenda med syfte och mål med en klar frågeställning och sedan bestämma uppföljning. Ett möte ska leda till handling, inte vara en ventileringspaus i jobbet.