Dålig arbetsmiljö blir tidig pension

I ett pressmeddelande har Arbetsmiljöverket gått ut med informationen om att en dålig arbetsmiljö kan få människor att gå i pension före ordinarie ålder. Någonting som självklart är väldigt skrämmande. Informationen i sig kommer från tre forskare från Linnéuniversitet som i en rapport upptäckt detta. Jonas Monsson, docent vid institutionen för nationalekonomi och statistik vid Ekonomihögskolan förklarar:

– Att människor går i pension tidigt är en kostnad för samhället. Om inget förändras i den demografiska utvecklingen, alltså att vi har en överrepresentation av äldre individer i befolkningen, kommer problemet öka.

Det är alltså tydligt att stress och andra psykosociala faktorer (som exempelvis låg kontroll tillsammans med höga krav) är av största vikt att bekämpa på en arbetsplats. Om en arbetsplats upplever att det är stressigt på arbetsplatsen bör man snarast ta till hjälp.

Att få hjälp med företagets arbetsmiljö går att göra på flera vis. Ett av de vanligaste, och kanske även mest effektiva, är att ta hjälp av exempelvis edgehr.se som hjälper företag och organisationer att arbeta effektivt med HR-frågor. De erbjuder nämligen webbtjänster som förenklar, HR-system och kan även ha seminarier och utbildningar.

Arbetsmiljön påverkas av vårens extra val

Ännu en nyhet som är värd att lyfta, som inte heller är av den positiva sorten, är det faktum att den regeringskris som just nu pågår också påverkar jobbet mot bra arbetsmiljö. Regeringskrisen är ju, för de som mot förmodan har missat det, att det våren 2015 kommer att ske ett extra val. Detta för att regeringens budget inte gick igenom i och med att de främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna röstade på Alliansens budget. Och nu rapporterar alltså Sveriges Radio att det här även kommer att betyda att arbetsmiljöverket kommer att få mindre pengar.

Förhoppningsvis kommer allting att stabiliserar när det här extra valet är avklarat och vi får en regering som står stabilt. Det är viktigt att förstå att även vid frågor som arbetsmiljö påverkas vi (se bara rapporten i inledningen av inlägget) och det är någonting du kan påverkar när du gör ditt val av parti. Läs gärna på innan du går och röstar, det kommer att påverka dig oavsett du vill eller inte.