Kritisk marknadsföring från låneföretag i jultider

Under jul och nyår är det många som lånar pengar. Det är förståeligt. Har man inte några sparade pengar är det faktiskt mycket svårt att ha råd med alla “måsten”. Julklappar, julmat, nyårsklänning, nyårsfest, raketer och så vidare.  Pengarna rullar iväg fort. Det är förståeligt att många vill ta ett SMS-lån som räddar ens utgifter. Men det är bara kortsiktigt som ett SMS-lån räddar, i längden är det snarare så att det stjälper. 

Många är det som, på grund av lån under julen, som går in i januari och det nya året med skulder. Och om man inte betalar tillbaka så kommer det snabbt att växa till skulder som är otroligt svåra att hantera. Dessutom är det många företag som erbjuder “köp nu betala i februari eller april”, vilket också är viktigt att komma ihåg eftersom man då måste spara till den räkningen. Det må nämligen vara räntefritt de första månaderna, men om räkningen inte betalas (eller om du väljer att betala på avbetalning) kommer det snart att ticka iväg till en ännu större summa än vad det var från början.

Det finns hjälp att få

Nu kanske du sitter och läser detta, medveten om att du har tagit sms-lån och köpt julklappar på avbetalning, samtidigt som du känner hur ångesten kommer allt närmare. Till dig kommer här det första, och det viktigaste rådet: Blunda inte för problemet! Ta istället tag i det. Att ignorera  detta är nämligen mycket farligt och kommer inte leda till något annat än mer skulder och mer ångest. Ta istället hjälp av någon som kan. Ett alternativ är att samla de lån och krediter som du har, eftersom det kan ge en lägre ränta. Om du gör det i tid, innan det tickat iväg allt för mycket kommer du garanterat att tjäna på det. Kontakta www.advisa.se för mer information om hur du går tillväga.

Kom även ihåg att försöka ignorera den reklam som många smslåneföretag går ut med i dessa tider. De kan vara lätt missvisande och Konsumentverket har till och med gått ut med en “varning” om vad lånen kan innebära. Detta har man även tagit upp i detta inslag från Sveriges Radio. Så här säger Maria Wizell, konsumentvägledare på Sveriges konsumenter, om låneföretagens marknadsföring i reportaget:

– Det är en otroligt aggressiv marknadsföring. Du kan ju inte slå upp ögonen utan att du bombarderas av budskapet: köp. Och har du inte de pengarna så får du som ett brev på posten uppmaningen: låna.

Det är alltså tydligt att problemet ligger kvar, trots att lånebolagen tidigare i år, efter riktlinjer och bestämmelser från Finansinspektionen, har fått skärpta regler. Kanske tar det ännu ett år innan det verkligen slutar vara problem med lån som hamnar hos Kronofogden, eller så går det inte att rädda alla? Oavsett vad är det otroligt viktigt att du som lånar tar hjälp i tid, och du som inte har lånat med snabblån, men funderar på att göra det – tar dig en extra funderare: är det värt det?

lån online