Matkasse hem, en växande industri

En bransch som verkligen har vuxit sig stor, är matkassen. Och det trots en stentuff konkurrens. Färdiga matkassar, som levereras direkt till dörren, är någonting som numera är mycket vanligt. Och det har blivit vanligt på bara några år.

Linas Matkasse var en av de första med att leverera matkassar, och också den kasse som stod för den största ökningen. De plockade hem hela 80 miljoner kronor i riskkapital 2012 och lyckades nästan fördubbla sin omsättning (källa från Dagens Industri och ehandel.se. Det om något visar på hur populär matkassen har blivit. När Linas matkasse gjorde sin stora ökning var de dock i princip ensamma på marknaden och idag är det många andra matkassar som de konkurrerar med. Det kan innebära en svårighet för konsumenten att välja matkasse men med konkurrens kommer även sidor som lyfter fram och jämför produkten. Du kan med andra till exempel hitta billigaste matkassen här och även läsa sig till olika alternativ för att hitta bästa matkassen för dig. Linas stora framgång med sin matkasse har också lätt till att de förgående år blev Stockholms Digitala Gasell. Motiveringen var bland annat att priset gick till ett företag som de stressade Stockholmarna känner till, och att det är en så klockren idé att en nästan blir irriterad över att inte ha kommit på den själv. Deras tillväxt ska ha varit 1000 procent på tre år, vilket självklart är imponerande och gör att de mycket väl förtjänar sitt pris.

Årets Gasellgala gick av stapeln igår, den 1:a december och bland annat var superentreprenörerna John Patrick och Jens Berlips vinnare. De har blivit supergaseller genom att sälja läkarmedel och förbrukningsmaterial till vården. Allt om gårdagens gala hittar du i denna rapportering från Dagens Nyheter.